VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Waarde spaargeld kalft af door inflatie en belasting

Geplaatst op: 11-02-2020, 10:25:45

Een spaarrente van 0 procent, of zelfs een negatieve spaarrente, is in combinatie met de inflatie en de vermogensrendementsheffing in box 3 geen prettig vooruitzicht voor je vermogen: je spaargeld wordt hierdoor minder waard. Je toekomstige koopkracht neemt dus af.

Op korte termijn zal dit misschien weinig effect hebben, maar op langere termijn kan dit er flink inhakken.

Een voorbeeld: iemand van 50 jaar heeft 100.000 euro op een spaarrekening staan als appeltje voor de dorst over 18 jaar (pensioendatum). Stel dat daar nauwelijks spaarrente bijkomt en de inflatie en de vermogensrendementsheffing snoepen samen 3,5 procent per jaar van de waarde van het vermogen af. Na 18 jaar is deze 100.000 euro dan nog maar 52.000 euro aan koopkracht waard. Bijna een halvering.

In de belastingplannen voor box 3 van het kabinet Rutte betalen spaarders vanaf 2022 geen vermogensrendementsheffing meer over de eerste circa 440.000 euro spaargeld (voor fiscaal partners het dubbele: circa 880.000 euro). Dat wil zeggen: als de spaarrentes op het huidige zeer lage niveau blijven.

Beleggers in box 3 gaan volgens de kabinetsplannen echter juist meer belasting betalen. Je zou dus kunnen denken dat het over een paar jaar fiscaal voordeliger wordt om vooral te blijven sparen. Echter, ook als je alleen rekening houdt met het effect van de inflatie op de koopkracht van spaargeld, dan hou je van 100.000 euro spaargeld na 18 jaar maar 69.000 euro over, gemeten in koopkracht.

De mogelijk lagere fiscale heffing op sparen is in mijn ogen dan ook geen argument om geld dat je niet voor een spaarbuffer nodig hebt, op een spaarrekening aan te houden.

Beleggen of investeren is een alternatief waarvan je niet per se rijk wordt, maar het houdt je wel rijk. Met andere woorden: op de lange termijn is er een redelijke kans dat beleggen voldoende rendement oplevert om je vermogen in ieder geval waardevast te houden. Na aftrek van de belasting in box 3 en rekening houdend met het effect van de inflatie, is het fijn als je je koopkracht behoudt, met soms wat extra’s.

Bron: column van 7 februari 2020 van Ralf op de Weegh, oprichter en managing partner van BeSmart Vermogensbeheer, op www.businessinsider.nl.      

Vorige pagina